2008. САМ / Индивидуални ритуали, жестове и образи в епохата на информационното общество

SOFIA UNDERGROUND 2008 / САМ.
Индивидуални ритуали, жестове и образи в епохата на информационното общество

17 май /12.00ч – – – 18 май / 04.00ч
шипка 6

 

2008 -SU-plakat-2008-front-flatte

 

Фестивалът на пърформанса Sofia Underground ще се проведе за пореден път под формата на артистичен маратон на 17-18 май в галерията Шипка 6. Около 20 проекта в областта на така нареченото изкуство на живото действие ще представят художници от Австрия, Румъния, Холандия, Германия и България. Специализираният фестивал, който представя определен сегмент на съвременното изкуство е основан през 1997 и е основния форум за визуален пърформанс в страната.

Пърформансите, акциите и хепънингите, които ще бъдат показани на Sofia Underground 2008 са селектирани по зададената тема: “Сам. Индивидуални ритуали, жестове и образи в епохата на информационното общество”. Ако осмислянето на мястото на човека в глобалната мрежа е проблем за всяка активна личност, то това е още по-актуално за съвременните художници, за които информационното общество е реалния контекст на творчество, смятат кураторите на фестивала Руен Руенов и Йово Панчев.

Проектите варират в широки граници. По традиция във фестивала участват артисти от различни сфери и на различни възрасти – от дебютанти до ветерани в областта на неконвенционалните форми. Повечето от проектите са в жанра на съвременния мултимедиен пърформанс. Ян Мачачек от Виена е познат европейски мултимедиен артист и ще представи пърформанса си “Am Apparat”. Йон Димитреску от Букурещ по образование е хореограф, получил образованието си във Франция. Той ще предложи чрез проекта си “The way things might go” на всеки посетител възможността да се разпише с черен маркер върху тялото му. Ги Сонен и Тео Янсен от Холандия ще представят пърформанс в стила на японското Буто – популярна неотрадиционна изпълнителска техника, възникнала през 60-те години.

Работещата в Берлин българска художничка Стела Инчовска ще участва с партньорите си Каролин Шулц и Мориц Кьопфер. Във фестивала е включен и ветеранът на българският пърформанс Орлин Дворянов. Доцентът от Художествената академия Петер Цанев, теоретик на връзките на изкуството с психологията ще участва с пърформанс озаглавен “Съвършената линия”. Театралът Янко Велков-Янеца ще изработи собствения си паметник в процес-арт акция, озаглавена „Сизиф” до скулптората на Майстора пред Шипка 6. Нашумялата млада скулпторка Бора Петкова ще експериментира с тялото си в пърформанчът “Аз и кутиите”. Събитието ще завърши късно след полунощ с мултимедиен пърформанс на ветераните от ранните години на Sofia Underground, Борис и Габриела Сергинови, озаглавен “Балканите излитат в космоса” и аудио-визуалната кататония на групата Ambient Anarchist.

Програмата включва общо двадесетина проекта в жанра на изкуството на живото действие, а освен пърформансите, на импровизирана сцена на терасата пред галерията ще се представят някои български автори на експериментален звук и саунд арт. Сред музикантите очакваме групите Способ, Осил Амук, артистите Kei, Yves O, Жоро, DJ Khan Asparuh и други.

Партньори в организацията на феста са Столична община, Нов български университет и Съюза на българските художници.

Акцията неслучайно съвпада с международната инициатива Нощта на музеите, амбицията на организаторите и партньорите е да се привлече повече и по-разнообразна публика, нови почитатели на севременните интердисциплинарни форми и на изкуството като цяло.

Организаторите изразяват благодарност за съдействието на Народен Театър „Иван Вазов”

За повече информация:
Руен Руенов 931-40-34; Йово Панчев 0897-912-967
ruenov@yahoo.com, yovopanchev@yahoo.com, sofiaunderground@mail.bg
Партньори в организацията на феста са:
Столична община,
Нов български университет,
Съюза на българските художници

——————————-
ПРОГРАМА НА ФЕСТИВАЛ SOFIA UNDERGROUND
ПО ЧАСОВЕ И ПРОСТРАНСТВА
17-18 май 2008, “Шипка” 6

17 май, 12,00 часа: Мая Антова, “Очакване на самота”, пърформанс, зала 1 етаж, 30 мин
12,30 часа: Янко Велков-Янец, „Сизиф” – изработва собствения си паметник, процес-арт, входа на Шипка 6 до скулптурата на Майстора, продължителност – докато свърши (около 2 часа).
13,00 часа: Бора Петкова, “Аз и кутиите”, пърформанс, 2 етаж, 40 мин.
14, 00: Десислава Кръстева и Зорница Цветанова, “Два ангела”, експериментален театър, 1 етаж, 30-40 мин.
14,00: Доротея Ангелова, Яна Петрова, Иван Кръстев, Камелия Пейчинова, Рая Христова, Ася Митева, “Траектория на безнадеждността”, пърформанс, 2 етаж, 10 мин.
15,00: Стела Инчовска, Каролин Шулц & Мориц Кьопфер,
“Континуум 1”, мултимедиен пърформанс, 2 етаж, 10 мин.
15,30: Невена Денчева, “ИТ”, мултимедиен пърформанс, 1 етаж, 20 мин.
16,00: Георги Ямалиев, “Да бъдеш,… но кой?”, мултимедиен пърформанс, 2 етаж, 10 мин.
17,00: Иван Ямалиев, “Култивираната любов е опасна”, мултимедиен пърформанс, 2 етаж, 12 мин.
18,00: Петер Цанев “Съвършената линия”, пърформанс, 2 етаж, 20 мин.
18,30: Емил Стефанов-Емикеланджело, “Да се освободим веднъж завинаги от миналото!”, пърформанс, терасата на кафенето, 5 мин.
19,00: Орлин Дворянов, “Сам-самонадеян-саморазрушаващ се”,
мултимедиен пърформанс, 2 етаж, 20 мин.
19-23 часа: Сешън на експериментални групи – “Осил Амук”, “Способ” и др., терасата на кафенето.
19,30-20,30: Ани Васева с Милена Станойевич, Маргарита Петрова и Миа Момчилова, мултимедиен пърформанс, площадка между 2-ри и 3-ти етаж
20,00: Йон Димитреску (Букурещ), “The way things might go”, мултимедиен пърформанс, 1 етаж, 30 мин +.
21,00: Ян Мачачек (Виена), “Am apparat”, мултимедиен пърформанс,
1 етаж, до 40 мин.
21,30: Лора Димова и Диана Бонева, “Expulsion”, пърформанс, на улицата – в подвала към мазето на галерията
22,00: Ги Сонен и Тео Янсен (Амстердам), Буто-пърформанс, 1 етаж
23,30: Борис & Габриела Сергинови, Кирил Сергинов, DJ Дамянович, DJ Хеганацу, “Балканите излитат в космоса”, мултимедиен пърформанс, 2 часа
2.00:– Аmbient Аnarchist Live