SU ?0??

 

Sofia Underground ?0??

Insecure Wisdom // Несигурна мъдрост

26 – 30 април 2022

 

 

lila

 

“Да разбираш, че сигурност няма, е далеч повече от това да си съгласен с теорията, че всичко се променя, и даже от това да наблюдаваш преходността на живота. Идеята за сигурността е основана на чувството, че в нас има нещо постоянно, нещо, което устоява във всички дни и промени на живота. Опитваме се да се уверим в неизменността, трайността и безопасността на това устойчиво ядро, на този център и душа на нашето същество, който наричаме Аз. Защото го смятаме за реалния човек – субекта, мислещ нашите мисли, чувстващ нашите чувства и знаещ нашето знание. А всъщност не разбираме, че сигурност не може да има, докато не си дадем сметка, че този Аз не съществува.”

Алън Уотс
“Мъдростта на несигурността: Послание за епохата на тревожността”, 1951
(изд. “Изток-Запад”, 2020, превод Ангелин Мичев)
[повече за книгата]

 

 

Във все по-сегрегиран, объркан и заплашен свят ние все още храносмиламе миналото или се опитваме да предскажем бъдещето. Това води до растеж на тревожността и на различни разстройства, освен цялата дезинформация, глобална пандемия, политически провали и екологични катастрофи. За да разберем несигурността не означава само да се изправим лице в лице с нея, но и да станем едно с нея. Разбирането идва с осъзнаването. Единственото сигурно нещо е промяната, постоянния преход, трансформацията на енергия, потока на времето.

Тези променливи константи са служили като провокации в темите на фестивала Sofia Underground. След пандемичното онлайн издание, събитието се завръща във физическото пространство с изложба, презентации и пърформанси на различни места с целта да разпространи артистични послания за епохата на тревожността.