SU 2020 — 2021

 

Скъпи колеги,

 

Изданията на фестивала за пърформанс арт Sofia Underground 2020-21 са отменени. За сметка на това планираме подготовка на специално зин издание, изработено по обявената тема за 2020 г. и на база селектирани за представяне артитсти. Ще споделим подробности за него допълнително.

Междувременно, екипът ни остава активен и продължава да работи по планираните предстоящи проекти.

Както и досега, оставаме на разположение за контакт онлайн.

Бъдете здрави, отговорни и съпричастни!

 

Екип SU

 

 

1/100/един от сто/

През 2020 Sofia Underground излиза с позиция вместо концепция.

Позицията ни идва в отговор на утвърдилия се популярен модел на отношение към съвременното изкуство. Тя е реакционна и дефинитивна.

Sofia Underground преустановява отношения с визуализацията и изображенията, не участва в производството и разпространение на симулакруми. Отказва се от покровителството на инертните и инерционни художествени практики,
традиционните схващания и разбирания за арт, художественост, изкусност в изкуството. Художественото не може да остане това, което се представя масово сега. Пърформансът е формата, която променя. Той е време и запис на време. Безусловно и налично, присъствено и цяло. Посока, метод и тяло.

Как ще сторим етически преврат в естетическото статукво вълнува и самите нас. Затова очакваме мобилизация на underground-a. Тема на Sofia Underground 2020 e настоящата позиция. За по-кратко и във връзка с династическата символика на местата, където ще се проведе ще го назовем „Един от сто“.

Допустими форми: sound art, noise, experimental, durational, spatial, temporal interventions, dance, movement, text, speech, presence, absence, and other works or gestures stripped of visual imagery.

 

Chun Hua Catherine Dong

Кадър от “The Sign” от Chun Hua Catherine Dong, 2017